Sivut

perjantai 3. joulukuuta 2010

Muutama sana Italiasta ja Cassinosta

JULKINEN LIIKENNE

Ei toimi. Eikä sitä juuri käytetä. Kaikilla on täällä oma auto ja minua pidetään hulluna, kun käytän pyörää. Yliopistollehan on peräti 1,5km! Kuka sellaisen matkan nyt jaksaisi pyöräillä. Toinen kämppikseni piti minua kerran hulluna, kun olin pyöräillyt 800m kuntosalille.

Busseja on ja ne tulevat joskus jos tulevat. Pyhinä vähän heikommin. Junia kulkee kiitettävästi, mutta ne ovat usein myöhässä ja voivat vaihtaa määränpäätä kesken matkan. Been there, done that.

Yleisesti ottaen liikenne on älytöntä. Liikennesääntöjä ei juuri noudateta, jos painaa torvea niin saa tehdä mitä vaan ja jos laittaa hätävilkut päälle saa pysäköidä mihin vaan. Yksinkertaista. Autot ajavat törkeää ylinopeutta ja turvavyöt löytyvät yleensä vain etupenkeistä, jos niistäkään.

YMPÄRISTÖ

Ihmisiä ei suuremmin kiinnosta ympäristöasiat. Yksityisautoilu on todella todella suosittua.
Kierrätystäkään ei ole, eikä lajittelua. Kysyin kerran syytä tähän. Vastaus oli, että periaatteessa muovit, metallit ja paperit voi laittaa eri pönttöihin, mutta yksi mies käy keräämässä ne ja laittaa kaikki samaan astiaan, eli sillä ei ole mitään väliä. Tälle ei kuitenkaan voi ilmeisesti tehdä mitään, koska mies on kytköksissä mafiaan ja iso jehu. Kyllä, mafia vaikuttaa täällä ilmeisesti hyvinkin paljon moniin asioihin.

Uskon että ihmiset eivät ole täällä kovin läheisiä luonnon kanssa. Heillä on upeita vuoria ja kaunis meri, mutta esimerkiksi lähes kaikki metsät ovat yksityisiä eikä niihin saa mennä. En ole myöskään ikinä nähnyt kämppisteni käyvän lenkillä tai ulkoilevat muualla kuin ostoskaduilla. Se on sääli. Näin ollen ihmiset eivät myöskään tule arvostamaan luontoa.

RUOKA

Hm.. Italialinen ruokakulttuuri on maailmalla tunnettua ja hyvin kehuttua. Ja italialainen ruoka ON hyvää! Ehdottomasti. Se vain rajoittuu pastaan, pitsaan ja risottoon. Ja niitä italialaiset todella syövät päivittäin. Kansainvälisiä herkkuja täältä on turha metsästää. Yksi kiinalainen ravintola Cassinossa tosin on! Kansalliseksi ruoaksi voisi laskea myös nutellan. Sen kulutus on huimaa. Huomasin yksi päivä että taloutemme melkein kaikki juomalasit ovat vanhoja nutellapurkkeja! Nutella purkissa lukee, että terveelliseen aamupalaan kuuluu "30g nutellaa vaalean leivänpäällä ja appelsiinimehu." Italialaiset todella uskovat tätä. Kaikkialla on nutellaa ja sitä syödään järjettömiä määriä. Esimerkiksi kun leivoin pullaa, se oli kämppisteni mielestä ihan ok, mutta kaipasi vähän nutellaa päälleen.

Enkä ihmettele jos ulkomaiset herkut eivät maistu tälle kansalle, jos he ovat lapsesta pitäen syöneet hiilihydraatti-sokeri-mössöjä. Normaali pasta on spagettia oliiviöljyllä, valkosipulilla ja mustapippurilla. Jälkiruoka nutellaa leivän kanssa. Pitsaa syödään vähintään pari kertaa viikossa.

Mutta silti italialaiset ovat hoikkia?!

KÄYTÖS

Varsinkin Etelä-Italialaiset ovat huomattavasti sosiaalisempia ja avoimempia kuin me suomalaiset näin yleisesti ottaen. Ihmiset tulevat kaduilla ja busseissa puhumaan ja ovat todella ystävällisiä. Joka kerta kun menen kauppaan, huikkaa joku kaupantäti minulle "ciao bella!!" Miten outo tilanne olisi jos suomessa joku kaupantäti sanoisi minulle "hei kaunis!" Ei niin tapahdu.

Italialaiset miehet ovat oma lukunsa. Olen lähestulkoon ainoa blondi tässä kaupungissa ja saan hyvin paljon huomiota. Ihmiset voivat tuijottaa hyvinkin pitkään ja vaikka tuijottaisin takaisin niin he vain jatkavat. Yleensä kadulla vähintään joka toinen auto tööttää ja monet miehet huutelevat tai vislailevat. Suomalaisena koen tämän todella epämiellyttäväksi, sillä se ei kuulu meidän kulttuuriimme.

Puhuin asiasta italialaisen miespuolisen kaverini kanssa, joka tällä hetkellä asuu Suomessa. Hänen mielestään suomalaiset miehet ovat idiootteja, kun eivät näytä naisille kuinka kauniita he ovat. Hänen mielestään jokaiselle suomalaiselle naiselle pitäisi aina huutaa "ciao bella!" tai vislata perään. Ajattelutapa on hyvin erilainen.

Italialaiset suhtautuvat myös pettämiseen hyvin eritavalla. Vaikka mainitsen että minulla on poikaystävä, se ei italialaisia miehiä häiritse. "Mitä sitten? Minä olen komea ja hyvä mies ja minä olen täällä!" Tämän vastauksen olen kuullut useasti. Itseluottamusta riittää. Voi Kalle parkaa!

VAPAA-AIKA

Cassinossa ei ole oikeasti juuri mitään tekemistä. Yksi joki jonka viertä voi juosta. (Itse asiassa sekin on kielletty kävelijöiltä, mutta muita paikkoja ei ole). Muutamia kuntosaleja löytyy ja uimahallin pitäisi olla jossain melko lähellä, en vain ole sitä vielä löytänyt.

Elokuvateatterikin meillä on, jossa esitetään 1-2 italiaksi dubattua elokuvaa kerrallaan ja teatterikin löytyy. Käytännössä vapaa-aikana ei kuitenkaan ole juuri mitään tekemistä. Videovuokraamo on tullut tutuksi ja kirjoja on kiva lueskella. Ulkona sataa aina, joten siellä hengailu ei ole mielekästä.

Bileitä on jonkin verran ja porukka kokoontuu aina lähibaariin nimeltään DOC. Siellä juodaan viiniä ja colaa sekaisin, espanjalaiseen tyyliin ja poltetaan tupakkaa sekä pilveä. Kaikki ovat työntekijöitä myöten aivan sekaisin ja se on ilmeisesti hienoa. Ei minun paikkani.

Joka maanantai voi mennä Roomaan erasmus-bileisiin ja tulla aamujunalla takaisin. Minun lentopallotuntini tosi estää nämä juhlat, sillä olen kotona vasta yhdeksän jälkeen..

Torstaisin taas on 360degrees -nimiset bileet kaupungin ulkopuolella pienessä discossa. Siellä on ihan hauska meininki (jos ei välitä siitä että minuutin välein joku mies tulee kertomaan että olen kauneinta mitä he ovat elämässään nähneet). Bussikuljetus sinne lähtee 22:30 tai 00:30 ja takaisin pääsee kolmen jälkeen aamuyöllä.

Muuten juhlimaan pääsee jos on auto tai jos kaverilla on auto. Kuskit ovat luonnollisesti aina humalassa ja autoissa ei ole turvavöitä. Kaikki discot ovat kaupungin ulkopuolella, sillä luostarilla on tässä Cassinossa niin suuri vaikutusvalta, että tänne ei voida perustaa yökerhoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti